Omschrijving
Dit programma omvat de instandhouding van de openbare ruimte en het uitvoeren van maatregelen voor een betere bereikbaarheid en verkeersmobiliteit, parkeren en de realisatie van nieuwe fysieke infrastructuur. De belangrijkste taken van dit programma zijn het uitvoeren van beheertaken, het veiligheidsonderhoud, het dagelijks - en regulier onderhoud, het groot onderhoud en herinrichtingen in de openbare ruimte en het exploiteren van het haven- en parkeerbedrijf. De gemeente heeft bij de uitvoering van deze kerntaken hoofdzakelijk de rol van regisserende overheid (“de gemeente regelt”). De gemeente zet steeds meer in op initiatieven en zelfbeheer door burgers. De gemeente neemt hier meer een stimulerende, faciliterende en loslatende rol in (verbinden via de opgave “de gemeente transformeert”).Deze opgave loopt vooral via Wij Deventer.
Daarnaast maken enkele publiekrechtelijke taken onderdeel uit van dit programma voor onderdelen die aan de openbare ruimte zijn gerelateerd, te weten de ligplekken havens, inritten, rioolaansluitingen, verkeersbesluiten, kabels en leidingen en begraafplaatsen. De gemeente heeft hierbij nog een regulerende rol, waarbij de opgave “de gemeente maakt mogelijk” mee wordt genomen.
De maatschappelijke context wordt sterk bepaald door de veranderende verhouding tussen overheid en de samenleving. Voor Deventer is de visie Leefomgeving het uitgangspunt. De visie gaat uit van 4 pijlers:
- Schoon, heel en veilig;
- Bewuste inrichting;
- Maximaal rendement;
- Ruimte voor initiatief.
De uitwerking van deze pijlers zijn nader geduid in het uitvoeringsprogramma Visie Leefomgeving. Onderdeel hiervan is de vervangingsstrategie voor de diverse kapitaalgoederen binnen de openbare ruimte.
Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte fungeert steeds meer als vliegwiel voor allerlei ontwikkelingen. Bij de programmering van het groot onderhoud wordt onder meer afgestemd met sociale en maatschappelijk partners, waardoor meerwaarde kan worden verkregen.
Het beheer en onderhoud wordt steeds meer gestuurd op basis van de beleving van bewoners. Hiervoor zijn pilots in gang gezet en worden diverse dienstverleningsprocessen onder de loep genomen.
Voor bepaalde producten/kapitaalgoederen geldt dat er is omgevormd/heringericht, waardoor eenzelfde onderhoudsniveau kan worden gerealiseerd tegen lagere kosten (bijvoorbeeld speeltoestellen versus speelaanleidingen). Soms wordt er bewust gekozen voor kapitaalgoederen die een lagere kapitaalwaarde vertegenwoordigen.