Omschrijving
De Deventer Economische Visie 2020 en uitvoeringsstrategie (DEVisie 2020), is het kader voor de gemeentelijke inzet binnen het programma Economie, Kunst en Cultuur. De focus is gericht op het realiseren van de drie kansrijke economische profielen, de economische dragers van onze toekomst: de Boeiende Be-leefstad, de Duurzame Maakstad en de Open Informatiestad. Gerichte acties versterken het imago van Deventer, zorgen voor een beroepsbevolking die aansluit op de vraag vanuit het bedrijfsleven en e cultuursector, versterken het innovatief vermogen en het cultureel en creatief ondernemerschap, verduurzamen Deventer en realiseren een omgeving waarin bedrijven,organisaties, (kennis)instellingen en burgers optimaal kunnen gedijen. Het bedrijfsleven, de cultuursector en individuele burgers weten zich verbonden, gekend en gehoord, de gemeente verricht zijn wettelijke taken efficient (reguleren, handhaven), maar ook empatisch. Bedrijven, (kennis)instellingen, maatschappelijke organisaties en burgers organiseren zichzelf in publiek-publieke en publiek-private samenwerkingsverbanden (pps) en vitale coalitie en regelen met elkaar goede hulpstructuren voor zelfbeheer en onderlinge advisering, waar nodig geregisseerd, gestimuleerd of gefaciliteerd door de gemeente.
Monumenten/Archeologie
Met de oplevering van het nieuwe Stadhuiskwartier hebben wij een topstuk toegevoegd aan de monumentencollectie van de 21 eeuw.
De restauratie van de Bergkerk is nagenoeg afgerond. De kerk is geschikt voor hoogwaardige kunsttentoonstellingen.
Het archeologiebeleid voor het buitengebied is vastgesteld. Veel tijd is gestoken in het vastleggen van cultuurhistorische waarden in de waardenkaarten. Deze vormen oa input voor de omgevingsvisie en het omgevingsplan.
Sociaal Economisch Beleid
De economie trekt gelukkig weer aan. Van 2015 naar 2016 is het aantal ondernemingen gestegen van 6326 naar 6601; het aantal arbeidsplaatsen steeg van 43770 naar 45.920. Deze stijging is boven het landelijke gemiddelde.
Belangstelling voor kavelverkoop A1 is toegenomen. Dat blijkt onder andere uit de verkoop van 1 kavel in 2016 en naar verwachting een drietal kavels begin 2017.
Het plan de ‘Poort van Deventer’ is vastgesteld. We hebben een intentieovereenkomst gesloten met de AKZO en met de Provincie Overijssel voor het realiseren van het Deventer Open Informatie Centrum (DOIC). Ook de ontwikkeling van de ‘Gasfabriek’ en het Business Innnovation Center (BIC) zijn belangrijke dragers in deze gebiedsontwikkeling. De Gasfabriek is een samenwerkingsplaats voor ondernemers, onderwijs en overheden. Door goed en snel samenspel tussen gemeente en initiatiefnemers wordt het gebied getransformeerd tot een innovatiecampus met ontmoetingsruimten, expositieruimten en ruimte voor startende bedrijven.
De Poort van Deventer is door de provincie Overijssel aangemerkt als Topwerklocatie.
Het Richtingendocument …inDeventer! (vh Deventer 2.18) is door het college aangeboden aan de raad. We hebben afspraken gemaakt met verschillende vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de Deventer Economische Alliantie, om ons gezamenlijk in te spannen voor de versterking van de economie.
De raad heeft het nieuwe horecabeleid vastgesteld.
De vernieuwde Stichting Binnenstads-Management, met grote inzet van de nieuwe binnenstadsmanager, heeft met veel enthousiasme een Plan van Aanpak gemaakt om te komen tot economische vitalisering van de binnenstad. Wij hebben voor dit eerste jaar € 100.000 extra beschikbaar gesteld aan de Stichting Binnenstads-Management voor de uitvoering van de eerste fase van het plan van aanpak.
Cultuur
Funderingsproblematiek Viking, ivm Archeologische Rijksmonument, is dankzij inspanningen van velen goed opgelost. De raad heeft een besluit genomen over de dekking van de extra kosten in verband met de fundering. Met deze stap en met het afronden van de aanbestedingsprocedures is de bouw van de Viking en van de Openbare Bibliotheek definitief; het point of no return is gepasseerd.
Deventer is wederom genomineerd als evenementenstad. De vertrekkende directeur van het Burgerweeshuis, Mano Scherpbier, is op het Festival Noorderslag uitgeroepen tot beste poppodium-directeur.
Rijksbijdragen: Productiehuis Nieuwe Oost, het Festival Deventer op Stelten kunnen de jaren 2017 – 2020 rekenen op een forse subsidie van de rijksoverheid. Toneelschap Beumer&Drost kreeg een positieve beoordeling van het Fonds voor de Podiumkunsten, maar moet het bij gebrek aan middelen voorlopig stellen met een toezegging van een bijdrage voor één jaar.
Athenaeumbibliotheek, Historisch Archief en Deventer Verhaal
Vanaf 1 januari 2016 is het Historisch Archief onderdeel van het HCO en de Athenaeumbibliotheek valt onder de Openbare Bibliotheek.
De Stichting Deventer Verhaal heeft, na een directiewisseling, een voortvarende doorstart gemaakt. Er is een inhoudelijk uitgewerkt plan voor het Speelgoedmuseum gepresenteerd, op grond waarvan de raad heeft besloten dit plan verder uit te laten werken en om middelen vrij te maken voor de exploitatie van het toekomstig speelgoedmuseum op basis van dit plan. De tentoonstelling over Palmyra die in het najaar is geopend spreekt tot de verbeelding.
De samenwerking tussen de verschillende erfgoedpartners in de nieuwe setting komt van de grond. Er is intensief samengewerkt met tal van partners bij het organiseren van de Open Monumentendagen.
Openbare Bibliotheek
De Openbare Bibliotheek is druk met de voorbereiding van de nieuwbouw. De sloop van het bankgebouw aan de Stromarkt is gestart.
Tegelijk scoort de Deventer bibliotheek landelijk goed met haar bezoekcijfers: ’een bibliotheek met een fijnmazig spreidingsbeleid dat naast de bibliotheek ook de Wijkwinkel kent waar mensen terecht kunnen voor allerhande vragen rond wonen, werk, inkomen en gezondheid. Dat betaalt zich uit in deze bezoekcijfers. Deventenaren komen meer dan negen keer per jaar in de bibliotheek.