Omschrijving
De lijn van opgroeien in Deventer is die van Wieg naar Werk. Jongeren in Deventer kunnen van hun jeugd genieten. Daarnaast ondersteunen we jongeren waar nodig op hun weg naar economische en sociale zelfstandigheid. Als gemeente vervullen we daarin wisselende rollen gericht op het versterken van de keten en de goede toegankelijkheid en bereikbaarheid van de benodigde voorzieningen. Organisaties in de stad werken samen binnen het netwerk Centrum Jeugd en Gezin.
Basisdocumenten zijn:
- Visie van wieg naar werk 1.0., 2.0, 3.0 en 4.0
- Lokale Educatieve Agenda 2016-2020
- Beleidsvisie Brede School Nieuwe Stijl
- Plan van aanpak ‘Sluitende aanpak jongeren’
- Beleidsplan Wet OKE en VVE
Het afgelopen jaar hebben we uitvoering gegeven aan de Bestuursopdracht Transformatie. Belangrijke onderdelen daarin vormen:
- het versterken en verbinden van de toegangen;
- preventie, versterken zelfredzaamheid en optimaal inzetten van ondersteuning en sociale netwerken;
- doorontwikkeling van de monitor sociaal domein;
- doorontwikkeling participatie.
Met de raad heeft hierover frequent overleg plaatsgevonden en is geconstateerd dat er al veel belangrijke stappen gezet zijn. Transformatie is echter een proces dat niet van het ene op het andere moment gerealiseerd is. Ook de komende jaren zullen we hier invulling aan geven samen met onze partners in de stad.
De transformatie in het sociaal domein geven wij vorm met inwoners, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Het Rijk heeft deze taken bewust bij de gemeentelijke overheid neergelegd. Vanuit de veronderstelling dat door deze taken dicht bij de mensen waar het om gaat te organiseren dit beter en binnen het budget uitgevoerd kan worden. De eerste signalen over 2016 laten een positief effect van de transformatie-inspanningen zien, maar de tekorten in de Jeugdzorg zijn dermate fors dat we de komende jaren nog niet met het beschikbare budget uitkomen.
We willen een sociale, inclusieve samenleving zijn waarin mensen zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid nemen voor de inrichting van hun eigen leven: een samenleving waar iedereen tot zijn recht komt. De gemeente kan hierin faciliteren en ondersteunen. De gemeente zal sturen op de realisatie van de maatschappelijke opgave (en niet op de manier waarop deze gerealiseerd gaat worden).
We onderzoeken of de toegang nog beter en slimmer ingericht kan worden, waarbij het uitgangspunt van 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur optimaal vorm krijgt. Bijvoorbeeld samen met de huisartsen voeren we een pilot uit waarbij een jeugdconsulent in de huisartsenpraktijk de poortwachter functie voor de jeugdzorg gaat vervullen. Ook de toegang tot dyslexie zorg wordt samen met het onderwijs en de aanbieders onder de loep genomen. In het netwerk CJG krijgt het nog beter organiseren van de partijen die bij de toegang zijn betrokken speciale aandacht.
Preventie. Samen met partijen die bij kinderen en jongeren zijn betrokken is er een preventievisie geschreven: het normale leven versterken (gebaseerd op de beschermende factoren van het Nederlandse Jeugd Instituut). Op basis van deze visie worden diverse activiteiten uitgevoerd. Het onderwijs is hier nadrukkelijk bij betrokken. Maar ook bijvoorbeeld de kindcentra wanneer het gaat om VVE, kinder- en jongerenwerk van Raster, GGD met de consultatiebureaus.
Optimaal inzetten van de ondersteuning (zorg). In de nieuwe regionale visie is meer verantwoordelijkheid belegd bij de gemeente om lokaal de transformatie te organiseren. O.a. binnen het CJG netwerk wordt gekeken hoe de ondersteuning optimaal kan worden ingezet. Door het gesprek aan te gaan met lokale partijen wordt getracht de zorg zo optimaal mogelijk te organiseren. De nieuwe regionale visie vraagt ook om een herijking: wat doen we nog samen in regio verband en wat doen gemeenten lokaal.
De voorbereidingen voor de inkoop van jeugdzorg 2018 is in volle gang, de regionale visie is hierbij het uitgangspunt.