Omschrijving
Ambitie Sociaal Domein: In de Deventer samenleving doet iedereen mee. Zoveel mogelijk op eigen kracht, waar nodig met ondersteuning van het sociaal netwerk. Mensen die het niet op eigen kracht redden, kunnen blijven rekenen op onze ondersteuning bij het opgroeien, het vinden van een goede onderwijsplek, het krijgen van zorg en het meedoen in de samenleving, waar mogelijk met werk.
Onze doelstellingen:
- Maximale participatie van Deventer burgers: mensen werken, versterken zichzelf, doen iets voor een ander, of voor de stad. Iedereen doet ertoe!
- Het bieden van een vangnet voor burgers die (tijdelijk) niet kunnen meedoen in de Deventer samenleving.
Deventenaren doen graag mee aan de samenleving en wij vinden dat iedereen daarvoor de mogelijkheid moet hebben. Het gaat om zelfredzaamheid, meedoen en zich maatschappelijk inzetten. De gemeente neemt daarin de regierol en/of participeert in netwerken. Ook inwoners die beroep doen op een uitkering moeten kunnen meedoen. Voor wie dat kan, is de uitkeringsperiode primair een overbrugging naar economische zelfredzaamheid. We vinden dat inwoners in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor het vinden van werk. In de periode dat ze dat nog niet is gelukt, stimuleren en faciliteren we de vrijwillige participatie: inwoners worden geacht niet alleen economisch (werk), maar ook maatschappelijk verantwoordelijkheid te nemen en te investeren in zichzelf. Deventer gaat uit van zelfredzaamheid en eigen kracht.
De gemeentelijke rol bij de verschillende prestaties in het programma loopt uiteen van reguleren (handhaven), regisseren in netwerkverbanden of stimuleren/faciliteren (subsidies) tot loslaten wanneer particuliere initiatieven de overheid niet nodig hebben.
Het afgelopen jaar hebben we uitvoering gegeven aan de Bestuursopdracht Transformatie. Belangrijke onderdelen daarin vormen:
- het versterken en verbinden van de toegangen;
- preventie, versterken zelfredzaamheid en optimaal inzetten van ondersteuning en sociale netwerken;
- doorontwikkeling van de monitor sociaal domein;
- doorontwikkeling participatie.
Met de raad heeft hierover frequent overleg plaatsgevonden en is geconstateerd dat er al veel belangrijke stappen gezet zijn. Transformatie is echter een proces dat niet van het ene op het andere moment gerealiseerd is. Ook de komende jaren zullen we hier invulling aan geven samen met onze partners in de stad.
Binnen het programma Inkomensvoorziening en arbeidsmarkt zijn de doelstellingen voor 2016 nagenoeg allemaal gerealiseerd. Deventer Werktalent heeft de uitstroom doelstelling gerealiseerd. Ten opzichte van voorgaande jaren zien we een toename in het aantal fulltime plaatsingen. In samenwerking met het Ondernemershuis en het Gemeentelijk Regionaal Ondernemers Steunpunt (GROS) zijn veel ondernemers in zwaar weer bereikt en geholpen met het voortbestaan van hun bedrijf. Vanuit de intake wordt intensief gematched op openstaande vacatures. Er is geïnvesteerd in het creëren van werkkansen voor de groep die is aangewezen op laaggeschoolde arbeid. Deze initiatieven worden het komende jaar doorontwikkeld.
In 2016 werden de gevolgen van de invoering van de Participatiewet duidelijker zichtbaar. Meer jongeren, die voorheen een beroep op de Wajong deden, meldden zich nu bij Deventer Werktalent voor werk en een uitkering. Daarnaast kenden wij in 2016 een vergrote toestroom van statushouders.
In verband met het tekort op het inkomensdeel is bij de Voorjaarsnota 2016 het uitstroomoffensief vastgesteld, dit bestaat uit de volgende maatregelen:
- Doorontwikkeling van Sallcon (inclusief DWT) tot krachtige speler op de arbeidsmarkt;
- Intensievere samenwerking tussen UWV en DWT. Mensen die net hun baan kwijt zijn, worden door een gezamenlijke aanpak van UWV en DWT zo goed mogelijk begeleid naar werk;
- Voorkomen dat mensen lang in de bijstand blijven. Mensen die nog maar kort in de bijstand zitten of mensen met een korte afstand tot de arbeidsmarkt bemiddelen we zo snel mogelijk weer naar werk;
- Uitgangspunt is dat geen jongere onder de 27 jaar met een concreet arbeidsmarktperspectief een uitkering ontvangt. Jongeren die dat nodig hebben, begeleiden we naar een passende school of opleiding.
In 2016 is invulling gegeven aan de maatregelen en deze worden de komende jaren verder doorontwikkeld.