Omschrijving
Ambitie sociaal domein: In de Deventer samenleving doet iedereen mee. Zoveel mogelijk op eigen kracht, waar nodig met ondersteuning van het sociaal netwerk. Mensen die het niet op eigen kracht redden, kunnen blijven rekenen op onze ondersteuning bij het opgroeien, het vinden van een goede onderwijsplek, het krijgen van zorg en het meedoen in de samenleving, waar mogelijk met werk.
Deventer wil een gemeente zijn met een stevige sociale structuur, die het mogelijk maakt dat iedereen zo goed mogelijk aan de samenleving kan meedoen. Als gemeente vervullen we hierin een faciliterende rol. De uitgangspunten daarbij zijn: de eigen kracht en de ondersteuningsvraag van mensen staan centraal, preventie, wijk-, buurt- en kerngerichtheid en integraliteit.
Onze doelstellingen:
1. Maximale participatie van Deventer burgers: mensen werken, versterken zichzelf, doen iets voor een ander, of voor de stad. Iedereen doet ertoe!
2. Het bieden van een vangnet voor burgers die (tijdelijk) niet kunnen meedoen in de Deventer samenleving.
Het afgelopen jaar hebben we uitvoering gegeven aan de Bestuursopdracht Transformatie. Belangrijke onderdelen daarin vormen:
- het versterken en verbinden van de toegangen;
- preventie, versterken zelfredzaamheid en optimaal inzetten van ondersteuning en sociale netwerken;
- doorontwikkeling van de monitor sociaal domein;
- doorontwikkeling participatie.
Met de raad heeft hierover frequent overleg plaatsgevonden en is geconstateerd dat er al veel belangrijke stappen gezet zijn. Transformatie is echter een proces dat niet van het ene op het andere moment gerealiseerd is. Ook de komende jaren zullen we hier invulling aan geven samen met onze partners in de stad.
De transformatie in het sociaal domein geven wij vorm met inwoners, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Het Rijk heeft deze taken bewust bij de gemeentelijke overheid neergelegd. Vanuit de veronderstelling dat door deze taken dicht bij de mensen waar het om gaat te organiseren dit beter en binnen het budgettair kader uitgevoerd kan worden. We willen een sociale, inclusieve samenleving zijn waarin mensen zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid nemen voor de inrichting van hun eigen leven: een samenleving waar iedereen tot zijn recht komt.
De gemeente kan hierin faciliteren en ondersteunen. De gemeente zal sturen op de realisatie van de maatschappelijke opgave (en niet op de manier waarop deze gerealiseerd gaat worden).
De maatschappelijke opvang en beschermd wonen maken onderdeel uit van de WMO. Deze taken worden in regionale samenwerking uitgevoerd. Regionaal zijn de ambities vastgesteld:
- We zorgen voor maatschappelijke opvang, bemoeizorg en beschermd wonen voor wie dat nodig heeft;
- We maken mogelijk dat mensen op ieder moment zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen en participeren.
Deze ambities zijn uitgewerkt in een regiovisie 2017 – 2022.
We onderzoeken of de toegang nog beter en slimmer ingericht kan worden, waarbij het uitgangspunt van 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur optimaal vorm krijgt.
Naast de organisatievorm wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar verbetering samenwerking toegangen in de zorg (o.a. wijkzorg, huisarts, praktijkondersteuner) en sociale teams. De sociale teams spelen een belangrijke rol in het transformatieproces. Om dit vanuit een heldere en onafhankelijke positie uit te voeren, wordt er een doorstart gemaakt waarbij de sociale teams in een nieuwe juridische entiteit ondergebracht.
In de toegang sociale teams is tevens de samenwerking tussen het sociaal team en het WijDeventer proces geborgd. De uitwerking hiervan vergt continue aandacht.
Preventie. Samen met Eno wordt uitvoering gegeven aan het project de Vitale burger: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Doel is om de veerkracht en vermogen tot zelfregie te versterken. Samen met de zorgverleners, sociale teams, vrijwilligers. Gestoeld op positieve gezondheid.
Optimaal inzetten van de ondersteuning (zorg). De substitutie van maatwerkvoorzieningen naar voorliggende voorzieningen (algemene voorzieningen) heeft veel aandacht. (Bewoners) initiatieven worden gefaciliteerd die dit doel beogen. Tevens is er in 2016 voor gekozen om van bewindvoering een voorliggende voorziening te maken. Daarmee is bewindvoering voor iedere Deventer die onder bewindvoering valt gratis toegankelijk.
De voorbereidingen voor de inkoop van WMO 2019 is in volle gang,
In 2016 is er een nieuw minima- en schuldhulpverleningsbeleid in Deventer aangenomen. De komende jaren is het beleid gebaseerd op een zevental uitgangspunten die zijn uitgewerkt in een tweetal beleidsplannen. De uitgangspunten zijn: samen beperken van financiële zorgen, financiële problemen effectiever aanpakken door over de grenzen van beleidsterreinen heen te kijken, direct starten met een integrale aanpak, vanuit maatwerk maken we minimabeleid effectiever, ondersteuning op maat bij schuldhulpverlening, blijven innoveren en het inzetten van ervaringsdeskundigen bij de ontwikkeling van beleid en uitvoering.