Omschrijving
Het programma richt zich op het benutten van de ruimtelijke, sociale en economische potenties van inwoners en bedrijven binnen de gemeente. Dit doen wij door het realiseren van ruimtelijke uitbreidings- en herstructurerings projecten. Onze rol daarin wordt beperkter. Wij regisseren in netwerkverbanden, stimuleren en faciliteren marktpartijen en laten los wanneer particuliere initiatieven de overheid niet nodig hebben. Alleen wanneer (niet)-commerciele partijen een ontwikkeling die wij noodzakelijk vinden niet oppakken gaan wij actief gronden aankopen, ontwikkelen en verkopen of beheren. Op deze wijze dragen we bij aan de totale gemeentelijke (bouw)opgave voor wonen, werken en leven.
De herstructurering in de Rivierenwijk, Keizerslanden en Voorstad Oost is in 2016 voortgezet. In de Rivierenwijk is goede voortgang geboekt in meerdere woningbouw- en herinrichtingsprojecten. Het in 2016 vastgestelde sociaal programma bevat de route waarlangs de komende twee jaar zal worden toegewerkt naar de inbedding in het reguliere gemeentelijke werk. In Keizerslanden ligt het accent bij de thema’s schoon heel en veilig op de betrokkenheid van de bewoners en verloopt het sociaal programma vraaggericht. Ook in Voorstad zijn in de meest belangrijke projecten en deelsporen goede resultaten geboekt. In deze grote diversiteit in projecten staat eigen initiatief en deelname van de bewoners centraal.
Met het nieuwe grondbeleid herpositioneert de gemeente zich. Om kwaliteit te realiseren is gemeentelijke regie op de uitvoering niet noodzakelijk. We transformeren van de grootste grondontwikkelaar naar een breed faciliterende organisatie die ruimtelijke opgaven aan de markt over laat (uitnodigingsplanologie).
Via een gerichte aan- en verkoop van gronden en panden blijven we waakzaam op de maatschappelijk opgave. Wanneer de markt deze opgaven niet of onvoldoende invult, pakken we een actieve rol.
Met uitzondering van de woningbouw is de vraag naar stedelijke functies lager dan het gemeentebrede aanbod. We zoeken actief afstemming met marktpartijen om vraaggericht de afzet van gronden te vergroten. Ondermeer via het platform Wonen en de site Deventer Verkoopt deelt de gemeente haar informatie met alle partijen en draagt bij aan het benodigde inzicht in de gezamenlijk opgave en de daarbij noodzakelijke afstemming. De gemeente bezit nog een beperkt aantal locaties (strategisch bezit) die wordt verkocht ten behoeve van maatschappelijk gewenste functies. In 2016 is duidelijk geworden dat er weer ruimte in de markt is voor de verkoop een gedeelte van de locaties.